OFC De geschiedenis

Old fisherman’s corner is een interessant stukje geschiedenis op zichzelf. Met steen en aarde is het huis in de 19e eeuw gebouwd. Een methode die ‘Construção em taipa’ wordt genoemd. Speciaal bedacht om koelte te brengen in de zomer en warmte vast te houden in de winter. 

De vorige eigenaar heeft het huis gekocht in 1922. Hij was een echte visserman en gaf leiding aan een grote boot van een visserijbedrijf in Portimão. Dagen was hij weg om de lekkerste vis aan wal te brengen. Later sloot hij zich aan bij de koopvaardijvloot en verhuisde naar een appartement in Lissabon. Old fisherman’s corner werd vanaf dat moment gebruikt als vakantiehuis. Elke zomer kwam de gehele familie naar Albufeira. De familieleden uit het platteland namen de lekkerste aardappelen, groenten, fruit en kippen mee. Een aantal dagen bleven ze. 4 generaties kookten en aten gezamenlijk en genoten van elkaars gezelschap. 

Het huis was initieel heel anders. Op de bovenste verdieping woonde de eigenaar. In de zomer verhuurde hij het aan Portugezen en later aan toeristen. Zelf woonde hij dan in een kleiner appartement. Naast Old fisherman’s corner bezat de eigenaar ook een wijngaard. Appartement 5 werd dan ook gebruikt als opslagruimte. Alle visnetten, manden, wijnen en gedroogde vruchten vond je daar. 

De appartementen op grondniveau werden verhuurd aan vissersmannen die samenwerkten met de eigenaar. Ze hadden kleine barbecues buiten staan om de verse vis op te grillen. Zij en hun kinderen waren veel buiten te vinden om de vis te drogen in de warme Algarve zon. Koelkasten bestonden niet. De vis moest gedroogd worden of in zout gelegd worden om het goed te houden. 

2019. Wij kochten het huis over met het idee om het huis te renoveren. De sfeer en antieke uitstraling wilden we dolgraag behouden. Zoveel mogelijk accessoires zijn als onderdeel van de nieuwe inrichting behouden. Denk aan de oude voordeuren, spiegels en schilderijen. Benieuwd? Bekijk snel de verschillende huisjes van Old fisherman’s corner!